Få en smakexplosion med rätt mat och vin

Mat kan ge dig stora smakupplevelser. Men om du kombinerar maten du äter med rätt vin kan du ta smakupplevelsen till nya höjder. En riktigt bra matchning kan helt enkelt känns som fyrverkerier i munnen. Det bästa är att det faktiskt inte så svårt att lyckas kombinera rätt mat och vin. När du ska köpa bra vin till maten du lagar är ett tips att köpa vin på nätet för att göra det enkelt och bekvämt för dig. När du köper vin på nätet har du ett stort sortiment att välja mellan och du kan få hem vinet du beställer direkt hem till dörren.

Lita på din egen smak

När det kommer till mat och vin ska du försöka att inte tänka för mycket på alla regler och råd som finns. Att få en fullträff när det kommer till vin och mat är ingen exakt vetenskap. Dessutom spelar den personliga smaken stor roll. Din egen smak ska du alltid sätta främst när du ska välja vin till maten du ska äta. Om du tycker att något är gott så är det också det. Du behöver lita på dina egna sinnen och smaklökar.

Grundsmakerna påverkar vin på olika sätt

Med det sagt finns det även några generella saker som är bra att ta med dig när du ska matcha ett vin med en maträtt. Dessa saker har att göra med de olika grundsmakerna som finns. De olika grundsmakerna är syra, beska, sötma, sälta och umami. Syra i mat dämpar syra i vinet och vice versa. Om du har en hög syra i maten kan exempelvis ett klenare vitt vin upplevas som väldigt sött och lite tråkigt. Sötma fungerar på samma sätt: Sötma i maten dämpar sötma i vinet som du dricker till. Sötma lyfter istället fram alkohol, beska och syra i ett vin. Om du ska dricka vin till söt mat passar söta viner bäst. Till kryddstark mat passar vin som har restsötma. Exempelvis går en halvtorr riesling väl ihop med chilistark mat.

Fett och salt får smaklökarna att dansa

Två komponenter som skapar magi tillsammans är fett och salt, det är vinets bästa kompisar. Fett och salt är oftast den bästa lösningen om du lagar mat och du inte riktigt får ihop det. Extra smör i en sås eller lite extra salt i pastasåsen får smaklökarna att sjunga. Ett kvitto på att salt och fett passar perfekt ihop med vin är chips som tilltugg. Chips fungerar i princip alltid ihop med vin.