Jobba med mat

Om du älskar mat och vill jobba med det finns det stora möjligheter för dig att göra det. I den här delen får du några exempel på yrkestitlar som på olika sätt jobbar med mat.

Kock

En kock arbetar med att förbereda, planera och tillaga maten som sedan serveras till gäster. Som kock är du anställd på en restaurang eller någon annan typ av kök. För att bli kock är det bra om du har en utbildning. Du kan till exempel gå restaurang och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Det finns motsvarande utbildningar på vuxenskolor. Därefter finns det flera vidareutbildningar.

Servitris

En servitris, eller en servitör som är den manliga titeln på yrket är personen som serverar maten till gästerna. Som servitör behöver du ha bra kunskaper om mat och dryck samt ha god social kompetens. Du behöver ingen särskild utbildning för att bli servitris/servitör.

Gastronom

En gastronom jobbar med att utveckla måltider. Som gastronom jobbar du med livsmedel och produktion och behöver därför ha stora kunskaper om mat och livsmedel. För att bli gastronom behöver du ha en utbildning. Du kan börja med att gå restaurang och livsmedelsprogrammet och sedan vidareutbilda dig till gastronom på högskola eller universitet.