Mat på TV

TV har sedan länge varit en del av underhållningen. Men det kan också vara ett sätt för att få inspiration på maträtter och lära sig mer om mat. I den här delen får du därför veta mer om några TV-program som på olika sätt berör ämnet mat.

Historieätarna

Historieätarna var ett program som gick på SVT i tre säsonger där programledarna Lotta Lundgren och Erik Haag provade på maträtter genom olika tidsepoker.

Sveriges mästerkock

Sveriges mästerkock är ett TV-program som går på TV4. Första säsongen hade premiär år 2011 och har sedan dess varit en given plats i TV4s programutbud. I Sveriges mästerkock tävlar amatörkockar om titeln att bli utsedd till Sveriges mästerkock som många gånger är början på en karriär inom matlagning och ett kliv in i restaurangbranschen. Domarna heter Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström. Det har även gjorts spinoffer av programmet, till exempel Sveriges yngsta mästerkock där barn tävlar om att få privata matlagningslektioner av proffs.

Halv åtta hos mig

I halv åtta hos mig får vi se när vanliga människor bjuder hem människor de inte känner och lagar middagar till varandra. Sedan sätter de betyg på middagen och den som vinner får 15 000 kronor.

Tareq Taylors matresa

I Tareq Taylors matresa åker Tareq tillsammans med sin pappa och bror till pappans hemland för att upptäcka matkulturen. Första säsongen gick 2021 på SVT och eftersom den fick så positiv säsong väntas snart en till.

Chef’s table

Chef’s table är ett matprogram som produceras av Netflix och vi får följa några av världens mest kända kockar i deras arbete på några av världens mest omtalade restauranger. Den hade premiär år 2015 och har hittills gått i 6 säsonger.