Svensk mat

Mat är en stor och viktig del av vår kultur. Dessutom är maten viktig för att vi ska orka ta oss igenom dagarna och ska mätta våra hungriga magar. På den här sidan får du lära dig allt om mat. I den här delen har vi valt att rikta vårt fokus till den matkultur vi har i Sverige. I följande text får du veta lite mer om några av våra mest typiska svenska maträtter.

Köttbullar med potatismos

Att äta köttbullar med potatismos eller någon annan variant av potatis är synonymt med svensk husmanskost. Det har till och med blivit internationellt förknippat med Sverige. Köttbullar är Sveriges nationalrätt och serveras helst med rårörda lingon och gräddsås. Kryddorna i köttbullarna kan variera beroende på personlig smak. Nästan alla svenska familjer har ett eget recept på köttbullar. En del använder nötkött och andra vegofärs eller fläskkött. Det råder oklarheter kring när köttbullarna kom till Sverige, men man tror att det var i samband med att Karl II tog inspiration från det Osmanska köket.

Sill

Sill är en inlagd fisk som är typiskt svensk. Sillen äts både till jul, midsommar och påsk och är en viktig del av den svenska matkulturen. Det varierar hur sillen äts, den kan ätas tillsammans med potatis eller på ett bröd. Sedan kan den ha olika smaksättningar.

Tacos

En maträtt som har blivit en stor del av vår matkultur är tacos vilket från början inte är svenskt utan är taget från det mexikanska köket. Tacon kom till Sverige på 1990-talet och har sedan dess varit en populär maträtt att äta på helgerna. Tacofredag är ett etablerat uttryck där vänner eller familjer samlas på fredagar efter en lång arbetsvecka för att äta något enkelt men gott framför något på tv:n. Tacon kan se olika ut men den består i regel av grönsaker, köttfärs med tacokryddor, nachos, tacoskal eller tortillas. Sedan kan såserna variera också. Till exempel guacamole, salsa eller vitlökssås.

Falukorv

Falukorven är en typisk svensk korv som består av en korvblandning gjord på kött, fett, kryddor och potatismjöl. Precis som namnet förtäljer så har korven sitt ursprung från Falun och man tror att korven har tillverkats där sedan 1800-talet. Falukorven är klädd i ett rött skinn som du behöver ta bort innan tillagningen. Falukorven brukar vanligtvis stekas eller tillagas i ugnen. Den serveras oftast med potatis.

Smörgåstårta

Smörgåstårtan är en sorts smörgåsrätt och består av flera lager där bottnarna består av bröd. Lagren är olika matiga fyllningar, till exempel leverpastej och laxkräm. Sedan smetar man på en mjukostblandning eller crème fraiche och dekorerar tårtan med grönsaker, ost, skinka, ägg och räkor. Smörgåstårtan har sitt ursprung från 1930-talet men det är först på 1960-talet som någon gör anspråk på tårtan. Personen hette Gunnar Sjödahl som började att sälja smörgåstårtan på det anrika konditoriet Wedemarks som ligger i Östersund.