Utländsk mat

Även fast det kan vara trevligt med svensk husmanskost så består de flesta svenskarnas repertoarer av ett brett spann av maträtter som kommer från världens alla hörn. Därför kändes det passande att vi i denna del går igenom några typiska maträtter som äts i Sverige men har ett ursprung utanför Sveriges gränser.

Pasta

Pastarätter av olika slag är väldigt populära. Den mest populära och vanliga pastarätten i Sverige är spagetti med köttfärssås som ursprungligen heter spagetti bolognese och kommer som många andra pastarätter från Italien. Men trots att pastan är starkt förknippad med Italien så uppfanns den i Kina för tusentals år sedan. Men det var kring 1200-talet som den började att ätas i Italien och spreds på 1600-talet till Sverige.

Sushi

Sushi är en japansk maträtt som består av ris, sjögräs och någon typ av fyllning. Oftast fisk eller grönsaker. Den doppas i sojasås och kan ha tillbehör såsom wasabi eller ingefära. Det finns många varianter på sushi och det finns både veganska och vegetariska alternativ. Man har ätit sushiliknande rätter i Japan i över tvåtusen år. Men sushin utvecklades till vad den liknar idag på 1800-talet. År 1973 serverades sushin på en restaurang i Sverige. Men det var först på 1990-talet som sushin blev mer etablerad i Sverige.

Hamburgare

Hamburgare är en amerikansk maträtt som består av en köttfärsbiff som ligger mellan två bröd. Den äts i regel med händerna och kan innehålla ost, såser och grönsaker. Hamburgaren har sitt ursprung från 1800-talet men det var först i början på 1900-talet som hamburgaren blev mer vad den är idag. På 1920-talet blev hamburgaren förknippad med snabbmat och är idag en av de vanligaste rätterna som finns på snabbmats menyer och restaurangmenyer. Men den går också bra att tillaga själv. Hamburgaren kom till Sverige på 1950-talet.

Ratatouille

Ratatouille är en fransk maträtt som består av en grönsaksröra. Den innehåller bland annat aubergine, tomat, squash, paprika, vitlök och lök.

Falafel

Falafel är en maträtt som har sitt ursprung från mellanöstern. Den består av en röra med bland annat kikärtor, lök och persilja. Röran görs till bollar som man sedan friterar. Den kan ätas i bröd eller med plockmat tillsammans med hummus eller någon annan typ av sås. Falafeln kom till Sverige på 1980-talet.