Bli självförsörjande på mat – skaffa höns

Allt fler börjar bli intresserade av självförsörjning på olika sätt och då allt – inklusive maten – bara ökar i värde, har det intresset ökat ännu mer. Det finns flera sätt som man kan bli självförsörjande på och om du är mest intresserad av att försöka bli självförsörjande på mat, kommer här nedan några tips på hur du kan gå tillväga.

Höns – en bra källa till protein

Ett sätt att bli mer självförsörjande när det kommer till mat, är att skaffa höns. Hönan är ett djur som ger mat på två sätt: antingen genom slakt eller genom att värpa ägg. Höns är en bra källa till protein och tack vare att man kan göra en hel del med ägg, blir höns en tillgång på många sätt. Många andra djur, såsom får och grisar, ger bara mat när man slaktar dem medan hönan producerar mat trots att den lever. Dessutom är höns lämpliga oavsett var i landet man bor då man faktiskt kan ha höns om man bor en villa i stan. Hönan är därför överlägset det bästa djuret att ha för den som vill bli mer självförsörjande.

Om du funderar på att skaffa höns, behöver du ha ett hönshus så att hönorna har någonstans att gå in och skydda sig. Du kan antingen köpa ett hönshus eller bygga ditt eget. Utöver det kan det vara en fördel att köpa ett hönsnät för att begränsa platsen där hönsen får vara, så att de inte rymmer eller pickar upp rabatterna.

Utöver att ha höns finns det fler sätt att bli mer självförsörjande på mat. Att odla saker är alltid lönsamt. Man kan odla alltifrån matiga potatisar och morötter till lätta sallader och kryddor. Om man har möjlighet, kan man även skaffa kor. Kon, likt hönsen, ger välbehövlig och näringsrik dryck i form av mjölk och kan även slaktas vid behov. Det gör även den till en stor tillgång.