Mat påverkar din prestation på jobbet

För att du ska kunna prestera på jobbet är det viktigt att du äter bra mat med mycket näring. Att det finns frukt på jobbet underlättar för dig som anställd. Det gör det enklare för dig att hålla blodsockret på en jämn nivå och därmed kunna prestera optimalt. Att arbetsgivaren erbjuder frukt på jobbet är en investering i de anställda.

Frukt på jobbet är en investering

Hungriga personer är mindre uppmärksamma och effektiviteten avtar i och med hungerns intåg. Om det finns frukt på jobbet kan du som jobbar ta en frukt både på förmiddagen och eftermiddagen för att hålla hungern borta. Det går inte att äta för mycket frukt. Det är även bra för hälsan att äta olika frukter. Indirekt är det även en investering i de anställdas hälsa att erbjuda frukt till alla. Ju mindre sjuka folk är desto bättre är det för företaget.

Prioritera att äta lunch

Det är viktigt att inte hoppa över lunchen. På lunchen får du en paus från arbetet och ger hjärnan en chans att vila. Därför är det bra att inte sitta vid datorn och äta din lunch. Det är bra om du kan sitta i ungefär 30 minuter, på den tiden hinner hjärnan ladda om. Lunchen är även en tid för social samvaro med kollegorna, vilket också är ett bra avbrott. Om du har möjlighet kan det vara en bra idé att ibland lämna arbetsplatsen för att få frisk luft, miljöombyte och rörelse.

Ät dig lagom mätt

Maten på lunchtallriken spelar också roll för prestationen. Det viktigaste bränslet för din hjärna är glukos och det finns olika kolhydrater. Försöka att äta långsamma kolhydrater som innehåller näring. Exempelvis är räkor, fisk, sallader och kyckling bra lunchmat. Ett tips är att inte äta dig för mätt. Då är det stor risk att hjärnan somnar efter några timmar, den däckar helt enkelt. När du sitter ner och äter din lunch är det bra om du äter på ett medvetet sätt och verkligen tuggar din mat. För att du ska äta bra mat är det en god idé att ta med dig matlåda. Då kan du lättare planera dina luncher och styra över vad du äter.